Urban Vibes

Foto: Andreas Holm

Københavns gadefester

Danmark er verdenskendt for sine festivaler, og her topper Roskildefestival nok listen over den mest populære. Men folk fra både ind- og udland valfarter også til hovedstaden, når eksotiske dufte og smooth urban vibes fylder Københavns gader ved sommerens mad- og musikfestivaler.  

Er man eksempelvis til ren Rock, kan man i september opleve Vesterbro Rockfestival, der henover to dage præsenterer en række af de mest prominente rockbands fra den danske og engelske undergrund. Og i august overtager Copenhagen Opera Festival byens rum med kunstnere i verdensklasse.

I samme måned kan man opleve Københavns pulserende gastro-scene, når kokke, restauranter og gastro-nørder går sammen om at fejre byens mad-scene ved Copenhagen Cooking & Food Festival. Men Københavns tre største events er uden tvivl Distortion, Copenhagen Pride og Copenhagen Jazz festival, og Deadbeat har taget et smugkig på dem alle tre. 

Copenhagen Pride

Da foreningen Mirmade Pride så dagens lys i 1997, lykkedes det dem at stable en kulturfestival på benene i Ørstedsparken. I 2004 tog foreningen navneforandring til Copenhagen Pride, og Ørstedsparken er i dag skiftet ud med den årlige tilbagevendende week pride i august, hvor regnbueflag og farverige mennesker blandes med storbylivet i København.

Det afsluttende paradeoptog går fra Frederiksberg til Københavns Rådhusplads (Pride Square) og i de små gader og stræder bydes der på kølige drinks, street-food og med garanti fællessang til en af Abbas all time top tracks “Dancing Queen” Men arrangementet handler om mere end fest og farver. Pride er sat til for at omfavne mangfoldigheden og nedbryde fordomme om seksuelle minoriteter.

Distortion

Distortion er den ultimative gadefestival indenfor sin genre. Fra at være én fest der fejrede Københavns kvarterer og nattelivets pulserende urban vibes, har Distortion opnået gigantisk succes, og tusinder af unge i bedste hipster stil strømmer til for at fejre klublivet i gaderne. 

Grundlæggeren Thomas Fleurquin glæder sig over succesen, men udtaler i et interview til Soundvenue, at det store problem er dem, der hærger og går amok i gaderne, fordi de glemmer, at de er i et beboelsesområde, og så mister Distortion sin charme og ånd. Derfor vil alle store musikscener fremover være koncentreret i festivalområder kaldet Distortion X, mens musikken i gaderne begrænses til små hyggelige arrangementer.

Urban vibes and all that Jazz

Efter at amerikanske jazzmusikere, såsom Dexter Gordon og Ben Webster, slog sig ned i København i 1960’erne og 1970’erne, har den nordiske by forvandlet sig til Europas jazzmekka. Det var også derfor, at København fik sin helt egen ”Copenhagen Jazz Festival.” I 1979 gjorde byens jazzklubber som Montmartre og Copenhagen City Center den ugelange festlighed til virkelighed med 75 koncerter, hvor jazzelskere kunne opleve musik lige fra kitsch bebop til fusionsjazz.

Festivalen har for længst markeret sig som en af Europas mest velrenommerede jazzfestivaler. En status der er opnået ved år efter år at præsentere et program med udgangspunkt i musikalsk kvalitet, og et blik for originalitet og de nyeste tendenser i både dansk og international jazz. Det er en levende og inkluderende begivenhed, der henover 10 dage sender lyden af jazzens urban vibes ud i København fra over 100 scener.