Top Tracks

Koncert

Hvad skaber en tidløs kærlighedssang?

Kærlighed er nok det emne, der er skrevet flest sange om gennem tiderne og musikere verden over, har udgivet et utal af romantiske ballader, som vi enten har danset tæt til eller grædt salte tårer over. Men hvad skaber egentlig en god kærlighedssang?

 

Umiddelbart findes der ingen facetliste, men en stærk melodi der fanger tidsånden sammen med tekster, der formår at krybe ind under huden på os, ender alligevel med at efterlade et større indtryk end andre. De er ikke bare døgnfluer, tidens top tracks, men fortsætter med at ramme nye generationer af nyforelskede eller heartbroken lyttere.

 Deadbeat går bag om 3 ikoniske kærlighedssange, der tilbage i 60’erne og 70’erne toppede hitlisterne og blev populære ørehængere blandt tidens unge til trods for, at to af sangene faktisk var bandlyst af flere radiostationer, fordi de var for provokerende og umoralske. 

Den skandaløse kærlighedssang

I 1967 skriver musikikonet Serge Gainsbourg “Je t’aime” til elskerinden Brigitte Bardot. Parret indspiller en version med lydene af Brigittes explicit seksuelle stønnen, men da hun er gift, bønfalder hun ham om ikke at udgivet den. Først senere og med en helt anden kvinde, opnår kærlighedssangen ikonisk status blandt samtidens top tracks.

I 1968 indleder Gainsbourg et stormfuldt kærlighedsforhold til den engelske skuespillerinde Jane Birkin og et år senere indspiller parret den kendte version af “Je t’aime”. Således bliver det Birkins skrøbelige stemme, der synger: je t’aime, oh, oui je t’aime. Duoen topper den engelske hitliste, men den hotte kærlighedssang forbydes i flere lande, heriblandt Frankrig, og bandlyses helt af Vatikanet på grund af dets åbenlyst seksuelle indhold.

Something blandt Beatles top tracks

En dag i september 1968 sætter George Harrison sig ved klaveret og skriver en af Beatles største kærlighedssange med åbningslinjen “Something in the way she moves”. “Something” udkommer på albummet Abbey Road i 1969, og ryger ind blandt hitlisternes top tracks verden over.

Selveste Frank Sinatra kalder nummeret med de sexy urban vibes for en af de største kærlighedssange nogensinde, og verden får øjnene op for Harrisons åbenlyse talent som sangskriver. Harrison nævner Ray Charles som en af ​​hans inspirationskilder til sangen, men “Something” betragtes generelt som en kærlighedssang til hans første kone Pattie Boyd – senere inspiration til anden mand Eric Claptons ‘Wonderful Tonight’.

Den forbudte kærlighed til Mrs Jones

Soulsangeren Billy Paul er en af de her musikere, hvis slæbende crooner-stemme giver de fleste kvinder gele i knæene, og med sangen “Me & Mrs Jones” skaber han et hit der sælger 2 millioner eksemplarer. Sangen handler i bund og grund om et forelsket par, der mødes hver dag på samme tid og samme sted, men de skal være forsigtige med ikke at vække deres partners mistanke.

Det er derfor ikke alle, der er lige begejstret. Faktisk nægter mange radiostationer at spille “Me & Mrs Jones”, fordi teksterne beskæftiger sig med et umoralsk tema uden at fordømme det. Alligevel bliver den forbudte kærlighedssang om ægteskabelig utroskab én af 70’ernes hotte top tracks og hædres med en fornem Grammy Award i 1973.